Serigrafi baskı; düz bir yüzeye sahip olan her tür ürüne uygulanabilen, kimyasal açıdan çok dayanıklı bir baskı yöntemi. Pratik ve kaliteli olduğu için uzun zamandır kullanılıyor. Çok eski bir yöntem olmasıyla bilinen serigrafi baskı aslında bir sanat dalı iken son zamanlarda endüstriyelleşme ile birlikte daha önemli bir yere sahip oldu. Günümüzde çoğunlukla markalaşma için gerekli olan endüstriyel ürünlere uygulanıyor. Hatta endüstri için olmazsa olmaz sayılan bir baskı tekniğidir.
İpek baskı, elek baskı veya şablon baskı isimleriyle de anılan bu yöntem diğer seçeneklere göre daha detaylı bir baskı tekniği. Bu teknikte, metal veya ahşap bir çerçeveye, ipek veya polyester dokuma gerilerek oluşturulan bir elek kullanılır. Çerçevede baskı yapılacak yerler açık bırakılır. Geri kalan kısım maskeleme veya boyama gibi tekniklerle kapatılır. Sonrasında elek içine baskı boyası olan mürekkep koyulur. Rakle diye tabir edilen bir sıyırıcı yardımıyla bu baskı, açık bırakılan yerlerden kumaş, ahşap, kağıt veya cam gibi herhangi bir yüzeye aktarılır.
Elek dokumalar ipek dokuma, sentetik dokuma ve metal dokuma olmak üzere üç grupta incelenir.
Genel olarak dokumalar mürekkep geçirgenliği için önem teşkil eder. Dokumanın kuvvetini iplik kalınlığı belirler. Serigrafi baskı uygulanacak yüzeye göre uygun iplik kalınlığını seçmek gerekir.
Tişört gibi tekstil ürünlerinde sıklıkla serigrafi baskı kullanılır. Öncelikle elek dokumanın üzerine emülsiyon sürülerek kalıp alınır. Emülsiyon mürekkebi geçirerek baskının yapılmasını sağlar. Elek baskı makinesine kaymayacak şekilde monte edilir. Bolca boya dökülür ve tişörtün üzerine indirilir. Rakle yardımıyla boya bir taraftan diğer tarafa çekilir. Böylelikle elekteki açık olan yerlerden boya tişörte geçmiş olur. Baskı yapılan ürün kurutulur ve kullanıma hazır olur. Serigrafi baskı kullanıldığı için dayanıklı ve göz alıcı bir ürün elde edilmiş olur. Yapılan baskı yıpranmaz, solmaz ve kumaştan ayrılmaz.
Tekstil, cam, plastik, seramik, mermer, metal, ahşap, branda ve kağıt gibi pek çok alanda serigrafi baskı kullanılır. Her yüzeye bu baskı yöntemini uygulamak mümkün. Fakat kullanılacak yüzeyin düz ve pürüzsüz olması önemlidir. Eğer ahşap bir yüzeye baskı yapılacaksa ve yüzey pürüzlüyse önce zımpara yapılarak yüzeyin düzleştirilmesi gerekir. Aksi takdirde verimli bir sonuç alınamaz. Serigrafi baskı çeşitleri çok dayanıklı olduğundan dış alanda kullanılan ürünlerde de sıkça tercih edilir. Açık hava reklamları için kullanıma uygundur. Ayrıca pratik ve kalıcı bir yöntem olduğundan tişört ve çanta gibi birçok ürüne rengarenk tasarımlar kolayca aktarılabilir.
Matbaa sektörünün verimli uygulama yapamadığı metal, cam ve seramik gibi malzemelerde bu yöntem kullanılır. Kumaş üzerinde kaliteli görünür. Kupa, kalem, çakmak, magnet gibi pek çok hediyelik eşya için uygundur. Promosyon ürünlerin üzerine küçük ve detaylı olan firma logoları dahil her tasarım rahatça basılabilir. Her yüzeye uygulanabilir ve dayanıklı olması sebebiyle serigrafi baskı kullanımı çok yaygındır. Kartvizit, tekstil ürünleri, yaka kartları, tişört, şapka gibi akılınıza gelebilecek bütün promosyon ürünleri için işinde uzman KC Promosyon ’u tercih edebilirsiniz.