Tampon Baskı Nedir?

Günümüzde, promosyon sektöründe kullanılan pek çok farklı baskı tekniği mevcut. Baskı projesindeki öncelik, baskı yapılacak malzemenin yüzey özellikleri ve son kullanıcının istekleri gibi faktörler projede hangi tekniğin tercih edileceğini belirler. Farklı tekniklerde hız, maliyet, görsel kalite ve baskı ömrü gibi parametreler değişkenlik gösteriyor. Her yüzey ve malzeme tipiyle uyum göstererek uygulama kolaylığı sunan tampon baskı en çok tercih edilen baskı yöntemleri arasında yer alıyor. Günlük hayatta kullandığımız çakmaklardan kupalara, flash belleklerden ajandalara, kalemlerden çakılara kadar birçok eşya bu teknik ile baskılanır. İşte karşınızda; uygulama alanlarından avantajlarına, özelliklerinden dezavantajlarına kadar tüm detaylarıyla tampon baskı yöntemi...

Tampon Baskı Özellikleri Nelerdir?

Elle yapılan tampon baskının tarihi iki yüz yıl öncesine dayanıyor olsa da bu yöntemin ilk mekanik uygulamaları İsviçreli saat üreticileri tarafından kullanıldı. Matbaa sektörünün teknolojik gelişmelere ayak uydurmasıyla birlikte bu baskı türünde de gözle görülür değişimler yaşandı. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından geliştirilen silikon transfer yatakları sayesinde baskı hızı ve baskı kalitesinde artış yaşandı. Tampon baskının sıklıkla tercih edilme sebebi; silikon transfer yataklarının sağladığı kolaylıkların yanında düz ve geniş yüzeye sahip olmayan malzemeleri rahatlıkla baskılama imkanı sunması ve prosesin pratik olmasıdır. 

Bu baskı yöntemi sayesinde kavisli, çukurlu, pürüzlü, iç bükey, dış bükey ve tüm kompleks yüzeylere kaliteli baskılar yapmak mümkün. Söz konusu baskı tipi; balon gibi hassas malzemelerden golf topu gibi sert malzemelere, ahşap malzemelerden metal malzemelere kadar tüm yüzeylerde kolaylıkla uygulanabilir. İnce detaylar ve kıvrımlı çizgilerle bezeli görseller baskılanırken, en yüksek çözünürlüğü elde etmek tampon baskıyla mümkündür. Markanızın bilinirliğini arttırmak ve müşteri ilişkilerinizi geliştirmek için kullanacağınız tüm promosyon materyallerinde bu baskı tipini tercih edebilirsiniz.

Tampon Baskının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Tampon baskıyı diğer baskı tiplerinden ayıran en önemli özellik küçük ebatlı ve karmaşık yapılı yüzeylere uygulanabilir olması, dolayısıyla baskı projelerinde esneklik sağlamasıdır. Ayrıca bu baskı yönteminde kullanılan mürekkep sistemlerinin dayanımı oldukça yüksektir. Çok dayanıklı bir diğer baskı yöntemi olan lazer baskıda, baskı rengi seçilemezken tampon baskı hem tek renkli hem de çok renkli desenlerin yüzeye aktarılması için kullanılabilir. Baskı sürecinde kullanılan klişe (bir çeşit kalıp olarak düşünebiliriz) ve mürekkebin kısa sürede değiştirilebilmesi yani sistemin farlı projelere hızla adapte olması da tampon baskıyı önemli kılan özelliklerdendir. 

Baskı maliyetlerinin düşük olması ve bu baskı sisteminde insan kaynaklı hataların minimum olması da tampon baskının tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor. Tampon baskının en büyük dezavantajı ise büyük ebatlı ve düz yüzeylere uygulanırken diğer baskı yöntemlerine göre yavaş kalmasıdır.  

Tampon Baskı Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Fiyatlar, baskı projesinin boyutlarına göre değişiklik gösteriyor olsa da tampon baskının diğer baskı türlerine göre daha ucuz ve daha pratik olduğunu söyleyebiliriz. Baskıda kullanılacak olan motif ve baskı yapılması istenen ürün sayısına göre fiyatlar artış veya düşüş gösterebilir. Baskının güzel görünmesi ve uzun ömürlü olması için belli kalite standartlarının sağlanması gerekir; bu standartlar maliyeti yükseltse bile işin kalitesi için elzem olduğunu unutmamalısınız. 

Bir baskının kaliteli olarak değerlendirilebilmesi için boya kalınlığı desenin tamamında dengeli dağılmış olmalıdır. Renklerde farklılaşma ve solukluk ve desenin bazı bölgelerinde görülen baskı kelliği kalitesiz bir baskının sonuçlarıdır. Baskı yapılan yüzeyde desenin hatları belirgin, keskin ve net olmalıdır. Eğer siz de birbirinden şık promosyon ürünleri ve en iyi tampon baskı için uygun fiyatlı teklifler almak istiyorsanız KC Promosyon ile iletişime geçebilirsiniz.  

Whatsapp Destek Hattı
WhatsApp

İletişime geçmek için hemen tıklayınız

Tıklayınız
Menu